menu kapat

Aikido Tarihi

Samurayların tüfeğe karşı çıkması ve dövüş sanatların gelişmesi hakkında...

Aikido Tarihi

Bir zamanlar dünyanın her yerinde kılıç, mızrak ve buna benzer silahlar ile savaşılırdı. Silah olmadığı zaman elle dövüşülürdü. Dünyanın her yerinde bu elle dövüşme biçimleri aynıydı. Tabanca ve tüfekler icat edildikten sonra savaşın şekli tamamen değişti.

Japonya’ya tabanca ve tüfekler 1543 de Portekiz’den geldi. Kısa bir süre içerisinde Japonlar kendileri tabancalar üretmeye başladılar. 1590 yıllarında savaşlarda bu tabanca ve tüfekleri savaşlarda kullandılar ve böylece herkes bu şekilde savaşmanın ne kadar “verimli” olduğunu gördü. Yine de silah kullanımı çok yayılamadı çünkü henüz yeterince üretilmiyordu.

1600 yılllarında Japonya  Tokugawa Klan’ı hükmü altındaydı. Bu Klan Samuray’ların yönettiği bir sistemi kurmayı başardı. Egemenliklerini sağlamlaştırmak adına sadece tabanca ve tüfek üretimi değil aynı zamanda geri kalan dünya ile iletişim yasaklandı. 250 yıl boyunca dünyanın her yerinde tabanca ve tüfekler en önemli silahlar olarak kullanılırken Japonya’da bu süre içerisinde farklı silahsız dövüş şekilleri geliştirildi.
1800’lerden sonra Avrupa yavaş yavaş Çin’i sömürge altını almaya başladı. O zaman Japonya pek Avrupa’nın ilgisini çekmiyordu çünkü Çin Japonya’dan büyüktü. Amerika Birleşik Devletleri aynı şekilde Çin’e ilgi duyuyordu ve Japonya’yı bir liman olarak kullanmayı planladılar.

 1860’larda Amerikan donanması Japonya’ya geldi ve limanlarından birine zorla el koydu. Avrupa ülkeleri de Japonya’dan liman istedikleri için Japonya aynı Çin gibi sömürge altına alınmanın tehlikesi altındaydı. Japonlar kendilerini Amerika ve Avrupa’ya karşı korumak adına güçlü bir ordu kurmaya karar verdiler. Kılıç kullanmak yasaklandı ve ordu tabanca ve tüfek kullanmaya başladı.

Samuray kabileleri bu durumdan rahatsızlardı ve kılıç geleneklerini sürdürmeye devam ettiler. Bunun bir yolu geleneği spor haline getirmek oldu. Bu durum judo, kendo ve daha sonra karate gibi dövüş sanatların geliştirilmesine sebep oldu. Geleneklerini spor haline getirmek istemeyen sanatlar kobudo ve jujitsuydu. Jujitsu türlerinden bir tanesi daitoryu dujitsuydu ve işte bu aikidonun temeli olarak görülmektedir.

Daitoryu jujitsuyu kurucusu kılıcı çok iyi kullanırdı ve kılıç ile uygulanabilen teknikler geliştirdi.  Daitoryu jujitsu teknikleri bu yüzden judo ve karateye pek benzemez fakat kendo takniklerine yakındır.

Zamanla daitoryu jujitsu tekniklerinde kılıç kullanımından uzaklaştı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japon halkı silahlardan uzaklaşmaya karar verdi. Hiç kimsenin ne silahı ne de kılıcı olmalıydı.  Bu dönemlerde Aikido ortaya çıktı. Aikido’nun temelinde rakibi ona zarar vermeden etkisiz hale getirmekti. Aikidonun felsefesi Avrupa ve Amerika’nın 1960’lardan sonraki düşünme tarzına uydu ve felsefi anlam kazandı.

Aikido savunma sporu olarak tüm dünyaya yayıldı.